LIPIEC 2012///PROJEKT WEEKENDY WOKÓŁ DOMKU HERBACIANEGO///KIERUNEK TARGÓWEK

WEEKENDY wokół DOMKU HERBACIANEGO: KIERUNEK TARGÓWEK
Park Rzeźby na Bródnie/LIPIEC 2012
okolice ulic: Kondratowicza, Chodeckiej i Łabiszyńskiej

Park Rzeźby na Bródnie jest częścią Muzeum Sztuki Nowoczesnej. Domek Herbaciany to rzeźba, którą zaprojektował tajski artysta Rirkrit Tiravanija. Jest to skonstruowany z tanich materiałów sześcian o stalowej powierzchni. Oryginalny Domek Herbaciany znajduje się w Niemczech, a na Bródnie zastąpiła go replika zaprojektowana przez Pawła Althamera, zaakceptowana przez Tiravaniję. Pomysł przekształcenia tej rzeźby w nietypową herbaciarnię narodził się z inicjatywy społeczności Targówka. Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’ przygotowała ciekawy program. Były m.in. tańce w kręgu dla dzieci i dorosłych, warsztaty muzyczno-teatralne dla dzieci wraz z rodzicami, recykling w sztuce – warsztaty plastyczne dla każdego, czytanie dramatów we współpracy z Teatrem HOTELOKO, wernisaże, warsztaty teatralne i filozoficzne. Przenośna biblioteka Domku ‘WEŹ KSIĄŻKĘ/PRZYNIEŚ KSIĄŻKĘ’. BANK OBYWATELSKI ‘COŚ ZA COŚ’. Jest to możliwość zaoferowania pomocy sąsiadom oraz gościom parku z wzajemnością: np. przetłumaczenie tekstu na język angielski w zamian za upieczenie ciasta.

Domek Herbaciany