17/11/2016 / CENTRUM SZTUKI TAŃCA / EKSPRESJE 05 / PAULINA ŚWIĘCAŃSKA / HANNA RASZEWSKA

17.11.2016 / EKSPRESJE 05

10:00-22:00 INSTALACJA / /wystawa multimedialna foto i wideo Fundacja Artystyczna PERFORM / Fundacja „Myśl w Ciele”/ Warszawska Pracownia Kinetograficzna

10:00-11:30 WARSZTATY / Kompozycja ciała w czasie rzeczywistym / Prowadzenie: Agnieszka Kryst

11:30-13:00 WARSZTATY / Experimental/Improwvisation / Prowadzenie: Wojciech Grudziński

13:00-14:30 WARSZTATY / Klasyka / Prowadzenie: Elwira Piorun

14:30-16:00 WARSZTATY / Taneczne melanże – warsztaty dla młodzieży gimnazjalnej i licealnej (13-19 lat) / Prowadzenie Magdalena Przybysz

19:00 SPEKTAKL / Fundacja Artystyczna PERFORM – Paulina Święcańska – „Drzewo życia” / występują: Maria Bijak, Jakub Dykiert, Hanna Jurczak, Antonina Kopcińska, Joanna Sieradzan, Piotr Stanek, Paulina Święcańska, Gniewomir Tomczyk, Seweryn Wencki

20:00 SPOTKANIE z ARTYSTAMI / Maria Bijak, Jakub Dykiert, Hanna Jurczak, Antonina Kopcińska, Joanna Sieradzan, Piotr Stanek, Paulina Święcańska, Gniewomir Tomczyk, Seweryn Wencki

20:30 WYKŁAD PERFORMATYWNY / Fundacja „Myśl w Ciele” / Warszawska Pracownia Kinetograficzna – Hanna Raszewska – „Ruch uchwycony” -Występują: Aleksandra Kleinrok, Anna Opłocka, Zuzanna Kupidura, Hanna Raszewska, gościnnie: Eliza Rudzińska, Małgorzata Skoczelas

21:30 SPOTKANIE / Aleksandra Kleinrok, Anna Opłocka, Zuzanna Kupidura, Hanna Raszewska, gościnnie: Eliza Rudzińska, Małgorzata Skoczelas

Bilety w cenie 20 zł za dwa spektakle do nabycia w kasie Mazowieckiego Instytutu Kultury oraz na stronie http://bilety.mik.waw.pl/

cst-logo

logo_biale_wspolfinansowanie

17 listopada 2016 roku, w ramach projektu EKSPRESJE 04, zaprezentowane zostaną kolejne spektakle. Fundacja Rozwoju Teatru 'NOWA FALA’ jest jednym z operatorów tego programu.

„Drzewo życia” – Paulina Święcańska / Fundacja Artystyczna PERFORM, godz. 19:00

Inspiracją do projektu jest cykl przemian przyrody w kontekście medycyny chińskiej. Człowiek jako integralna część przyrody również podlega tym przemianom, zarówno biologicznym jak psychicznym – w cyklu swojego życia, w projekcie pokazanym na przykładzie życia kobiety.
Inspiracją jest również kontekst Drzewa Życia, które w mitologii wielu kultur stanowiło połączenie ze światem fizycznym i metafizycznym. Drzewo Życia jest związane z tymi opowieściami mitycznymi, które uwypuklają sferyczną budowę kosmosu z jego podstawowymi trzema strefami: niebiosami, światem ziemskim i wreszcie podziemiem, które wertykalnie rzecz ujmując, odpowiadają konarom, pniowi i korzeniom kosmicznego Drzewa. Ale jednocześnie Drzewo, przechodząc przez wszystkie sfery, jest łącznikiem między światami, to dzięki niemu możliwa jest między nimi mediacja, i właśnie dlatego drzewa jako „byty” mediacyjne są wybierane przez bóstwa za miejsca swych objawień. Ten punkt uporządkowanego świata, który opiera się na kosmicznym Drzewie jest jednocześnie centrum uniwersum. Projekt będzie wykorzystywał ten motyw dosłownie i w przenośni skupiając się na tematyce siły i potencjału płynącego z natury i ogromnych zagrożeń w przypadku jej degradacji, co dzieje się w obecnym świecie.
Projekt Drzewo Życia jest pokazany w trzech formach wyrazu artystycznego: instalacji tanecznej, videodance i performance. Zabawa tematem i formą w sztuce współczesnej, gdzie czysta forma nie istnieje, a są jej hybrydy i wariacje, niesie ze sobą dużą dawkę wolności artystycznej a co za tym idzie – odpowiedzialności za wybór treści, tematu i środków wyrazu.

1_wiosna_drzewo-zycia_fot-marta-ankiersztejn

Koncepcja i reżyseria: Paulina Święcańska
Kreacja postaci: Maria Bijak, Hanna Jurczak, Joanna Sieradzan, Piotr Stanek, Paulina Święcańska
Role dziecięce: Antonina Piwkowska, Kaja Stelmach, Joachim Stelmach, Seweryn Wencki
Videodance i wizualizacje: Klara Kopcińska
Scenografia i oświetlenie: Roman Woźniak
Muzyka: Jakub Dykiert, Gniewomir Tomczyk
Zdjęcia: Marta Ankiersztejn-Węgier

„Ruch uchwycony” (wykład performatywny) Hanna Raszewska / Fundacja “Myśl w Ciele”/ Warszawska Pracownia Kinetograficzna, godz. 20:30

Czy można uchwycić ruch, czy taniec poddaje się zapisowi, czy zapis go nie zubaża? Można, poddaje się, nie zubaża. Podobnie jak system nutowy pozwala uchwycić dźwięk – kinetografia, czyli system notacji i analizy ruchu Labana-Knusta, zatrzymuje na papierze to, co tak ulotne, co trwa w czasie i w przestrzeni, co manifestuje się poprzez ciało: taniec. Prosty i logiczny system o przejrzystych zasadach pozwala na zapis każdego ruchu, niezależnie od techniki, w jakiej jest wykonywany. Podczas prezentacji „Ruch uchwycony” łączy się forma wykładu i pokazu, a na koniec publiczność zostaje zaproszona do udziału w chwytającym ruch eksperymencie. Prezentacja odbywająca się w ramach pilotażowego programu Centrum Sztuki Tańca jest zadedykowana zmarłym w tym roku: wybitnej badaczce dr Grażynie Dąbrowskiej i wybitnemu choreologowi Romanowi Arndtowi.

ruch-uchwycony-fot-katarzyna-chmura-cegielkowska-1

Fot. Katarzyna Chmura – Cegiełkowska

Koncepcja, reżyseria: Hanna Raszewska
Obsada: Aleksandra Kleinrok, Anna Opłocka, Zuzanna Kupidura, Hanna Raszewska, Eliza Rudzińska, Małgorzata Skoczelas