EXTINCTION / HOTELOKO MOVEMENT MAKERS / FESTIWAL LEKUZ LEKU / BILBAO / HISZPANIA – KRAJ BASKÓW

Koncepcja, reżyseria, dramaturgia, kostiumy: Agata Życzkowska

Choreografia: Mirek Woźniak / Agata Życzkowska

Performerzy: Agata Życzkowska / Mirek Woźniak / Karina Szutko

Opracowanie muzyczne: Agata Życzkowska / Karina Szutko

Produkcja: Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’

Partnerzy: Centrum Promocji Kultury Praga Południe, Teatr BAZA, Fundacja Inna Przestrzeń

Spektakl zrealizowany w ramach Programu „Mobilni w Kulturze 2021” ze środków m. st. Warszawy.

Premiera 22.10.2021

Tournée „Dance Highways” kolektywu HOTELOKO movement makers współfinansuje m.st. Warszawa i Instytut Adama Mickiewicza

W czerwcu 2022 nasz kolektyw zaprezentował spektakl „Extinction” na Festiwalu Lekuz Leku w Hiszpanii w Kraju Basków w mieście Bilbao.

EXTINCTION / HOTELOKO movement makers

Niebieska choreografia na trzy ciała. Optymistyczne spojrzenie na przyszłość naszej planety. Niektórzy z nas przetrwają. Spektakl dotyka tematyki strachu przed zniknięciem z tej planety  i sposobów na przetrwanie dzięki działaniu w grupie.

EXTINCTION: wyginięcie, zniknięcie, zagłada, wygaśnięcie, gaszenie, zaginięcie, skasowanie, umorzenie, ugaszenie, wygasanie,

Kolory wywołują reakcje fizyczne. Niebieski ma właściwości uspokajające. Barwy oddziałują na nasz organizm i pozwalają zwalczać różne niepożądane stany, w tym strach. Niebieski uszczęśliwia. Łagodzi wysoką temperaturę. Obniża apetyt. Gasi pragnienie. Znika lub wygasa z naszego świata: budka telefoniczna, kafejka internetowa, magnetowid, szewc, zabawa na trzepaku, walkman, zegarynka, dyskietka, liczydła, gra w kapsle, gorseciarka, tygrys kaspijski, tajwańska pantera mglista, lampart amurski, nosorożec jawajski, rekin żarłacz ciemnoskóry. Ostatnia aktualizacja czerwonej księgi gatunków zagrożonych wskazuje, że bezpowrotnie w ciągu jednego roku wyginęło 31 gatunków roślin i zwierząt. Niestety, szacunkowo według każdego roku z planety znika ich nawet 8700. Wymarcie danego gatunku formalnie uznaje się bowiem dopiero po 20 latach po ostatniej obserwacji jego żywego przedstawiciela w środowisku naturalnym. Aktualnie zagrożonych wyginięciem jest ponad 40 000 gatunków zwierząt i roślin. Zniknięcie burzy pracę ekosystemów. Na granicy wyginięcia są koale, lemury, kalmary. Są jednak też zwycięzcy: żubr, foka szara, łoś. Kiedy człowiek będzie na granicy wyginięcia? Jak możemy zatrzymać wygasanie naszego świata?

Spektakl Agaty Życzkowskiej powstał w ramach programu „Mobilni w Kulturze 2021” ze środków m. st. Warszawy z okazji 10 urodzin kolektywu HOTELOKO movement makers.

Spektakl prezentowany we Francji w Carcassonne (luty 2022) w ramach konferencji tanecznej „Dance Highways”. W 2022 roku spektakl będzie także prezentowany na International Movement Festival U:NEW w Warszawie oraz na Festiwalu Internazionale Dissidanza w Palermo.