AGATA ŻYCZKOWSKA OTRZYMAŁA MEDAL ZASP

7 lutego 2019 r. odbyła się inaguracja Centrum Sztuki Tańca w Warszawie w Mazowieckim Instytucie Kultury

Organizatorzy: Fundacja Artystyczna PERFORM, Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’ / HOTELOKO movement makers

Partner projektu: Mazowiecki Instytut Kultury

Współpraca: Centrum w Ruchu, Fundacja Burdąg, Fundacja B’cause, Fundacja Ciało/Umysł, Fundacja Movementum/Warsaw Dance Department, Fundacja „Myśl w Ciele” / Fundacja Rezonanse Kultury / Warszawska Pracownia Kinetograficzna, Fundacja Rozwoju Tańca „Eferte” / Mufmi Teatr Tańca, Fundacja Scena Współczesna / Teatr Tańca Zawirowania, Fundacja Sztuka i Współczesność, Fundacja Sztuki Tańca, Fundacja Tradycji i Transformacji Sztuki / Teatr Tańca NTF, Stowarzyszenie „Akademia Umiejętności Społecznych”/ Teatr Limen Butoh, Stowarzyszenie i Kolektyw Artystyczny Format ZERO, Stowarzyszenie Ja Ja Ja Ne Ne Ne / TukaWach, Stowarzyszenie Strefa Otwarta / Warszawski Teatr Tańca, Stowarzyszenie Sztuka Nowa / ZASP-Stowarzyszenie Polskich Artystów Teatru, Filmu, Radia i Telewizji, Sekcja Tańca i Baletu, oraz niezależni artyści: Anna Godowska i Sławek Krawczyński, Wojciech Grudziński, Ilona Trybuła.

Jednym z punktów programu inaguracji CST w 2019 r. było wręcznie Agacie Życzkowskiej, dyrektorce Centrum Sztuki Tańca w Warszawie, medalu upamiętniającego 100 lecie ZASP w podziękowaniu za pomoc przy realizacji wraz z Pauliną Święcańską oraz Sekcją Tańca i Baletu ZASP wystawy poświęconej Barbarze Bittnerównie i Witoldowi Grucy.

Agata Życzkowska, Dyrektorka Centrum Sztuki Tańca w Warszawie

Od stycznia 2019 roku projekt Centrum Sztuki Tańca w Warszawie 2017-2019 powrócił do Mazowieckiego Instytutu Kultury, gdzie realizowana była pilotażowa odsłona projektu w 2016 roku. W lutym zaprezentowano spektakle następujących artystów: Takako Matsuda, Bartek Woszczyński, Liwia Bargieł, Marek Klajda i HOTELOKO movement makers.

Centrum Sztuki Tańca w Warszawie wraca do Mazowieckiego Instytutu Kultury

Fot. Marta Ankiersztejn

Patronat medialny: portal taniecPOLSKA.pl, TVP Kultura, RDC, e-teatr, miesięcznik TEATR, Teatr dla Wszystkich, Teatralia.com.pl, TANIEC, Warsawholic, Notes na 6 tygodni, Going.

Centrum Sztuki Tańca w Warszawie

Siedziba 2019: Mazowiecki Instytut Kultury

ul. Elektoralna 12

Dokładny program i szczegółowe informacje na stronach:

www.centrumsztukitanca.eu

Facebook: www.facebook.com/cstwarszawa