22 i 23/09/2017 / ABSOLUTELY FABULOUS DANCERS / HOTELOKO MOVEMENT MAKERS: PRZYBYSZ / ŻYCZKOWSKA

22.09.2017 – 20:00

23.09.2017 – 19:00

Absolutely Fabulous Dancers

WSTĘP WOLNY na zaproszenia

Rezerwacja agata@fundacjarozwojuteatru.pl

Koncepcja: Magdalena Przybysz z Kosmosu

Choreografia: Magdalena Przybysz z Kosmosu / Wojciech Princessa Grudziński

Reżyseria i dramaturgia: Agata Star Życzkowska

Koncepcja stylistyczna / reżyseria świateł / zdjęcia: Anna Świetlana Ciupryk

Występują: Agata Star Życzkowska, Magdalena Przybysz z Kosmosu, Wojciech Princessa Grudziński Produkcja: Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’

Premiera: czerwiec 2017

Partnerzy:  Centrum Promocji Kultury Praga Południe/ Teatr Baza / Fundacja Burdąg / Centrum w Ruchu / Centrum Sztuki Tańca w Warszawie

Patronat medialny: Kwartalnik TANIEC  / Teatr Dla Was / Mówią Na Mieście / SlowLife.pl / Warsawholic / Teraz Teatr

Projekt współfinansuje: Miasto Stołeczne Warszawa

Czas trwania: 60 min

Foto: Anna Ciupryk

Ostatnie dwa spektakle w tym roku:

Aktorka, tancerz i choreografka wspólnie przyglądają się swoim korzeniom i historii, podejmują temat edukacji i tożsamości, zastanawiają się, co dodaje im skrzydeł, a co je podcina. A to wszystko w rytmach muzyki lat 80., krakowiaka i muzyki klasycznej. Może być bardziej absurdalnie? Chyba nie!
Trio Absolutely Fabulous Dancers odpowiedzi i inspiracji szuka w przeszłości, historii Polski, w ruchu codziennym, pamięci ciała i narzędziach performatywnych. W ten sposób artyści z HOTELOKO movement makers budują swój niepowtarzalny, absurdalny styl taneczny, który burzy wszelkie stereotypy i oczekiwania dotyczące tego, jaki powinien być tancerz czy tancerka.
– Wspólnie trenujemy ze sobą już od ponad roku i poprzez połączenie metod aktorskich i technik
tańca współczesnego wypracowaliśmy nieco freakowy styl taneczny, który niczym pocisk absurdu, niczym niszcząca kula, wyważa kolejne cegły w ścianie – mówi Magdalena Przybysz, choreografka, tancerka i autorka koncepcji performansu „Absolutely Fabulous Dancers”. – Samotnie biegniemy pod niebem gwiazd oraz znajdujemy się w odmiennych konstelacjach, zadając sobie pytania iście
filozoficzne, m.in.:
Co nas ukształtowało?
Dokąd zmierzamy?
Czy ktoś wie, jak wyglądałoby nasze życie, gdyby nie narzucona nam z góry edukacja, przez którą musieliśmy przebrnąć?
Czy, aby iść dalej, musimy się obudzić i oduczyć wszystkiego, czego najpierw musieliśmy się nauczyć? Czy można na nowo odnaleźć spokój mimo historii zataczającej kolejne to samo koło? – dodaje Magdalena Przybysz.

Zapraszamy także na blog prowadzony przez 12-letnią tancerkę, Karinę Szutko: http://absolutelyfabulousdancers.blogspot.com