14/02/2019 INSTA SHOW / HOTELOKO MOVEMENT MAKERS / WALENTYNKI W CENTRUM SZTUKI TAŃCA W WARSZAWIE

14.02.2019 / 19.00 / HOTELOKO movement makers

BILETY 20 ZŁ

Centrum Sztuki Tańca w Warszawie

Siedziba 2019: Mazowiecki Instytut Kultury ul. Elektoralna 12 00-139 Warszawa

Koncepcja i choreografia: Magdalena Przybysz

Reżyseria i dramaturgia: Agata Życzkowska

Wykonanie: Zuzanna Gałka, Kseniia Gluskina, Jakub Hardecki, Oliwier Kasica, Malwina Polańska, Hanna Snochowska, Karina Szutko

Produkcja: Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’ / HOTELOKO movement makers /

Koprodukcja: Centrum Sztuki Tańca w Warszawie / PROM Kultury Saska Kępa Spektakl powstał dzięki współfinansowaniu m.st. Warszawa

Patronat medialny: portal taniecPOLSKA.pl, TVP Kultura, RDC, e-teatr, miesięcznik TEATR, Teatr dla Wszystkich, Teatralia.com.pl, TANIEC, Warsawholic, Notes na 6 tygodni, Going.

Rok 2019 zaczynami spektaklem „Insta Show” – Walentynkowy wieczór w Centrum Sztuki Tańca w Mazowieckim Instytucie Kultury.

„Serce ma swój rozum, którego rozum nie rozumie”. Pod tym hasłem zapraszamy 14 lutego o godzinie 19.00 na kolejny czwartek z Centrum Sztuki Tańca w Warszawie. Z okazji Walentynek zaprezentujemy spektakl „Insta Show”, gdzie na scenie spotyka się siódemka młodych tancerzy. To co ich łączy to miłość do tańca oraz jedno pokolenie – mają teraz 14-17 lat. Sięgają po bliski sobie taniec: współczesny, klasyczny, towarzyski, ale także po taki, który czują i który z nich wypływa. Młodzi opowiadają o sobie i swoim pokoleniu poprzez ruch i słowa, w których nie brak odniesienia do miłości: „Dziś już idę spać i zostawiam naszą miłość w spokoju, żeby jutro zakochać się w Tobie od nowa”.

Spektakl skierowany do młodzieży i widzów dorosłych.

„Insta Show” to kolejny projekt choreografki Magdaleny Przybysz we współpracy z reżyserką Agatą Życzkowską założycielką HOTELOKO movement makers. W spektaklu bierze udział młodzież w wieku gimnazjalnym i licealnym: młodzi, zdolni tancerze i performerzy w wieku 13-16, wybrani do projektu w drodze castingu. Instagram jest pretekstem do opowiedzenia o młodym pokoleniu poprzez ruch i story telling.

Twórczynie projektu zachęcają młodych performerów do tego, aby swoim głosem opowiedzieli o tożsamości nastolatków. Punktem wyjścia do rozmów i poszukiwań materiału ruchowego jest temat treści zamieszczanych przez młodzież na jednym z internetowych narzędzi społecznościowych, Instagramie - niezwykle popularnym medium wśród młodego pokolenia.

To, co jest esencją tego projektu, to fakt, że Magdalena Przybysz i Agata Życzkowska realizują performans dla młodzieży i dorosłych, w którym pragną oddać wypowiedź młodym performerom. W ten sposób chcą wydobyć autentyczność i artystyczną szczerość przekazu.

Recenzje:

TaniecPOLSKA.pl http://www.taniecpolska.pl/krytyka/573

Centrum Sztuki Tańca w Warszawie http://centrumsztukitanca.eu/recenzja-spektaklu-insta-show-katarzyna-rochowicz/

Fot. Marta Ankiersztejn

Trailer Insta Show