29/04/2017 MIĘDZYNARODOWY DZIEŃ TAŃCA /warsztaty/spotkania/filmy/spektakle/CST

Organizatorzy: Fundacja Artystyczna PERFORM / Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’

Organizacje współdziałające: Centrum w Ruchu, Fundacja Burdąg, Fundacja Ciało Umysł, Fundacja Movementum / Warsaw Dance Department, Fundacja „Myśl w Ciele” / Warszawska Pracownia Kinetograficzna, Fundacja Rozwoju Tańca / eferte, Hoteloko, Fundacja Scena Współczesna / Teatr Tańca Zawirowania, Fundacja Tradycji i Transformacji Sztuki / Teatr Tańca NTF, Stowarzyszenie Sztuka Nowa, Stowarzyszenie i Kolektyw Artystyczny Format ZERO, Stowarzyszenie Strefa Otwarta / Warszawski Teatr Tańca, Fundacja Ciało się, Fundacja ART_committed, Fundacja Sztuka i Współczesność, Fundacja Sztuki Tańca, Stowarzyszenie Ja Ja Ja Ne Ne Ne, Stowarzyszenie „Akademia Umiejętności Społecznych” / Teatr Limen Butoh

Partner: Dom Kultury KADR

logo_biale_wspolfinansowanie

Program działań Centrum Sztuki Tańca w Warszawie w Międzynarodowym Dniu Tańca:

11:00-12:30 Warsztaty BARTENIEFF FUNDAMENTALS ® / Iwona Wojnicka / Muzeum Warszawskiej Pragi/ul. Targowa 50/52
Organizator: Stowarzyszenie i Kolektyw Artystyczny FORMAT ZERO /wstęp wolny

13:30-15:00 Warsztaty Kompozycja ciała w czasie rzeczywistym / Agnieszka Kryst/Centrum w Ruchu/Wawerska Strefa Kultury/ul. Żegańska 2
Organizator: Centrum w Ruchu / wstęp wolny

12:00-15:00 – warsztat tańca Bolero Feel / Siente Bolero / Małgorzata Matuszewska / Kinga Malec / Instytut Cervantesa w Warszawie (sala de actos piętro V) ul. Nowogrodzka 22 (przy metrze Centrum)
Organizator: Fundacja Tradycji i Transformacji Sztuki/Teatr Tańca NTF / wstęp wolny

16:00-17:30 Warsztaty tańca współczesnego-partnering / Karolina Kroczak/ Teatr Tańca Zawirowania /ul. Wspólna 61, lok.101
Organizator: Fundacja Scena Współczesna / Teatr Tańca Zawirowania

zapisy na warsztaty: agata@fundacjarozwojuteatru.pl lub bezpośrednio organizatorzy poszczególnych warsztatów

17:30-18:30 INSTALACJA OGRÓD BUTOH / Teatr Limen Butoh
i przyjaciele / instalacja przed Centrum Promocji Kultury Praga Południe (w przypadku złej pogody, instalacja w budynku CPK)
ul. Podskarbińska 2 / wstęp wolny

Wydarzenia towarzyszące:

12:00 SPOTKANIE Z TERPSYCHORĄ przed Teatrem Wielkim – Operą Narodową od strony ul. Moliera przed pomnikiem „W hołdzie polskim artystom baletu”.
Spotkanie będzie skierowane do artystów, studentów, uczniów, miłośników sztuki tańca, a przede wszystkim mieszkańców Warszawy.
Organizator: Fundacja Sztuki Tańca.
Wstęp wolny

18:00 SPOTKANIE Z TAŃCEM WSPÓŁCZESNYM /
Instytut Teatralny im. Z. Raszewskiego / ul. Jazdów 1
W programie
– Odczytanie przesłania Krzysztofa Pastora, dyrektora Polskiego Baletu Narodowego
– Narodziny tańca współczesnego (wykład Bożeny Kociołkowskiej)
– Historia tańca na ekranie (film)
– Spotkanie z choreografią – Angelin Preljocaj (film)
Organizator: Fundacja Sztuki Tańca.
Wstęp wolny

19:00 Spektakl „Badania Solarystyczne 2.0”/ reż. Dawid Żakowski / Stowarzyszenie Sztuka Nowa
Komuna Warszawa / ul. Lubelska 30/32 / wejście przez bramę przy skrzyżowaniu Lubelskiej i Skaryszewskiej
Organizator: Stowarzyszenie Sztuka Nowa
BILETY: 15 zł (normalny), 10 zł (ulgowy)
Rezerwacje: stow.sn@gmail.com
————————–————————–———————–
Międzynarodowy Dzień Tańca ustanowiony przez Międzynarodowy Instytut Teatralny ITI obchodzony jest 29 kwietnia od 1982 r. W tym roku w dniu tanecznego święta pojawia się także zapowiedź trzyletniego projektu Centrum Sztuki Tańca w Warszawie 2017-2019. Jest to inicjatywa organizacji pozarządowych związanych z tańcem współczesnym i sztukami performatywnymi, które działają w Warszawie. Środowisko to od lat stara się o własną siedzibę, a Warszawa jest jedną z niewielu stolic w Europie, która takiego miejsca nie posiada. Dziś taniec współczesny w Warszawie istnieje przede wszystkim dzięki działaniom organizacji pozarządowych. Produkcje spektakli, festiwale i warsztaty taneczne organizowane są w dużej mierze przez NGOsy. 19 z nich postanowiło zjednoczyć się i działać na rzecz powstania stałego miejsca dla tańca w Warszawie.
W 2016 r. w Mazowieckim Instytucie Kultury odbył się projekt pilotażowy Centrum Sztuki Tańca-CST. Obecnie rusza trzyletni projekt CST. Tymczasowo będzie on gościł w nowej siedzibie Domu Kultury KADR na Mokotowie. Jest to nowoczesna przestrzeń, gdzie od lipca 2017 taniec współczesny i sztuki performatywne będą regularnie obecne. Nadal jednak jest to etap przejściowy w staraniach o stałą przestrzeń. Po takich inicjatywach jak Warszawska Scena Tańca czy Warszawska Platforma Tańca, ta kolejna, tym razem największa próba zjednoczenia środowiska tanecznego, ma udowodnić, że taka przestrzeń jest Warszawie i jej mieszkańcom potrzebna.

Trisha Brown powiedziała: „Motywacja do wykonania ruchu jest dla mnie wielkim problemem. Znalezienie tego, co poprzedza w myślach chęć wykonania działania. Wiele z naszych codziennych działań pochodzi z fizycznego źródła, a ja szukam czegoś ponad to. Dlatego moim źródłem jest zazwyczaj najpierw idea, a dopiero potem włączam w to ruch.”
Nasze organizacje zjednoczyła idea. Teraz włączamy ją w ruch.