2/06/2019 INSTA SHOW / HOTELOKO MOVEMENT MAKERS / SCENA DLA TAŃCA / SOCHACZEW

Wstęp na wszystkie spektakle wolny

Rezerwacja bezpłatnych zaproszeń: biuro@fundacjarozwojuteatru.pl

HOTELOKO movement makers

MAGDALENA PRZYBYSZ/

AGATA ŻYCZKOWSKA

Spektakle współorganizowane przez Instytut Muzyki i Tańca w ramach Programu Scena dla tańca 2019.

Koncepcja i choreografia: Magdalena Przybysz
Reżyseria i dramaturgia: Agata Życzkowska
Wykonanie: Zuzanna Gałka, Kseniia Gluskina, Jakub Hardecki, Oliwier Kasica, Malwina Polańska, Hanna Snochowska, Karina Szutko

Produkcja: Fundacja Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’ / HOTELOKO movement makers

Koprodukcja: Centrum Sztuki Tańca w Warszawie

Partnerzy: Sochaczewskie Centrum Kultury, Centrum Kultury i Sztuki w Koninie, PROM Kultury Saska Kępa

Spektakl powstał dzięki współfinansowaniu m.st. Warszawa

Recenzje:

Recenzja – TaniecPOLSKA.pl – Adela Prochyra

Recenzja – Justyna Stanisławska
Recenzja – Katarzyna Rochowicz

Fot. Marta Ankiersztejn

W czerwcu rusza projekt „HOTELOKO dla młodzieży”

W ramach programu Instytut Muzyki i Tańca Scena dla tańca 2019 kolektyw HOTELOKO movement makers rozpoczyna projekt „HOTELOKO dla młodzieży”. Ideą projektu jest prezentacja spektakli tanecznych skierowanych szczególnie do młodej widowni, rodziców i pedagogów. Pokazy odbędą się w trzech różnych miejscach w Polsce: w Sochaczewskim Centrum Kultury, gościnnie w Młodzieżowym Dom Kultury w Koninie we współpracy z konińskim Centrum Kultury i Sztuki oraz w Teatrze Scena „KOTŁOWNIA” w Ostrowi Mazowieckiej. W ramach projektu zostaną pokazane dwa różne spektakle kolektywu HOTELOKO movemant makers: „Insta Show” i „Darklena”, które powstały w 2018 r. Przedstawienia zostały zrealizowane we współpracy reżyserki, aktorki i producentki Agaty Życzkowskiej z choreografką i tancerką Magdaleną Przybysz oraz tancerzem i choreografem Wojciechem Grudzińskim.

Projekt rozpoczyna się 2 czerwca 2019 r. w Sochaczewskim Centrum Kultury prezentacją spektaklu „Insta Show” w koncepcji i choreografii Magdaleny Przybysz oraz w reżyserii i dramaturgii Agaty Życzkowskiej. Drugi spektakl zostanie zaprezentowany 24 listopada w ramach współpracy z konińskim Centrum Kultury i Sztuki gościnnie w Młodzieżowym Domu Kultury w Koninie.

„Insta Show” to spektakl, w którym Instagram jest pretekstem do opowiedzenia o młodym pokoleniu poprzez ruch i story telling. W spektaklu biorą udział młodzi tancerze i performerzy w wieku 14-17 lat, wybrani do spektaklu w drodze castingu.

Twórczynie projektu zachęcają młodych performerów do tego, aby swoim głosem opowiedzieli o tożsamości nastolatków. Punktem wyjścia do rozmów i poszukiwań materiału ruchowego jest temat treści zamieszczanych przez młodzież na jednym z internetowych narzędzi społecznościowych – Instagramie – niezwykle popularnym medium wśród młodego pokolenia.

To, co jest esencją tego projektu, to fakt, że Magdalena Przybysz i Agata Życzkowska realizują performans dla młodzieży i dorosłych, w którym pragną oddać wypowiedź młodym performerom. W ten sposób chcą wydobyć autentyczność i artystyczną szczerość przekazu.

W listopadzie zostanie także zaprezentowany dwukrotnie spektakl „Darklena” w koncepcji i reżyserii Agaty Życzkowskiej i w choreografii Wojciecha Grudzińskiego – 17 listopada w Teatrze Scena „KOTŁOWNIA” w Ostrowi Mazowieckiej, a 26 listopada w ramach współpracy z konińskim Centrum Kultury i Sztuki w Koninie – w Młodzieżowym Domu Kultury w Koninie. „Darklena” to  spektakl, który dotyka tematu tolerancji i edukacji na różnych polach. W sposób nieoczywisty i niedosłowny przy wykorzystaniu tańca i działań performatywnych ma na celu zwrócenie uwagi na poszanowanie innych poglądów. Spektakl skierowany jest szczególnie do dzieci i młodzieży w wieku 10-15 lat (IV-VIII klasa) oraz starszych.

Partnerzy:

Fragment recenzji:
„”Jego największą siłą są nastoletni tancerze, którzy odważyli się opowiedzieć o sobie, co dla 13-, 14- czy 15-latka wcale nie jest łatwe. Jednak czuwające nad merytoryczną stroną spektaklu Agata Życzkowska (reżyseria i dramaturgia) i Magdalena Przybysz (koncepcja i choreografia) znalazły na to sposób – użyły języka, którym młodzież posługuje się na co dzień, czyli nieskomplikowanego, wyrazistego obrazu i choreograficznej migawki, co dopełniły powszechnymi na Instagramie hasztagami. (…). Pod względem artystycznym spektakl jest na dobrym poziomie: zgrabnie skonstruowany, zabawny, wciągający, świetnie wykonany, ale jego dodatkową wartość można odnaleźć w warstwie edukacyjnej – dostarcza on doskonałego materiału do zapoznawania nawet bardzo młodej publiczności ze sztuką tańca. (…) Dla tej widowni atrakcyjny jest na pewno fakt, że występujący są ich rówieśnikami, a tańczą niemal jak profesjonaliści. (…) Można śmiało założyć, że te, nieraz zabawne, wypowiedzi to prawdziwe historie z życia tych młodych ludzi. (…) Oglądając Insta Show, obserwujemy ich świat składający się ze zwykłych trosk, ale i z tańca, zabawy, muzyki, nudy, a także japońskiego anime, do którego, jak dowiadujemy się wcześniej, lubi wygłupiać się z przyjaciółką jedna z wykonawczyń. Ciekawe, że te problemy i fascynacje co do istoty nie różnią się zbyt od tego, czym, będąc w podobnym wieku, żyli ich rodzice czy dziadkowie – to historie rodzinne, takie jak rozwód rodziców, ale także spotkania z przyjaciółką, niechęć do szkoły, świadomość (niedoskonałości) ciała, ale również pasja do muzyki i do tańca – za to znacząco zmienił się sposób komunikowania się młodzieży między sobą”.

Adela Prochyra, Opowieści ery „Insta” dla młodszych i starszych – o spektaklu HOTELOKO, TaniecPOLSKA.pl, 5.10.2018