HOTELOKO

HOTELOKO powstał z inicjatywy aktorki, reżyserki, performerki i producentki Agaty Życzkowskiej w 2011 r. Pierwszy spektakl bazujący na teatrze fizycznym „Pracownia Ludica nr2” powstał we współpracy z hiszpańską grupą Enczima Teatro i miał premierę w Madrycie w październiku 2011 r.

„Pracownia Ludica nr 2”

Kolejne produkcje zostały zrealizowane jako teatralne spektakle dramatyczne Teatru HOTELOKO:
„Końce świata” Marca Beckera w reż. Karoliny Kirsz (Prom Kultury Saska Kępa 2012) /// „Podwórko Korczaka” w reż. Pawła Paszty – spektakl dla widzów dorosłych zrealizowany w ramach Roku Korczakowskiego (Teatr Kamienica 2012)  /// „69” Igora Bauersimy w reż. Karoliny Kirsz (Prom Kultury Saska Kępa 2014).

„69”

W 2014 r. Agata Życzkowska rozpoczęła poszukiwania w dziedzinie performance. We współpracy z Thomasem Harzemem powstały dwa performance: „selfie/kiste/pudełko” (Prom Kultury Saska Kępa 2014) oraz performance „jutro: urodziny” inspirowany ostatnim przedstawieniem Tadeusz Kantora „Dziś są moje urodziny” (Prom Kultury Saska Kępa 2015).

„selfie / pudełko / kiste”

„jutro: urodziny”

Obecnie HOTELOKO realizuje artystyczne, edukacyjne i społeczne projekty na pograniczu tańca, teatru i performance łącząc te dziedziny sztuki. W 2016 roku powstały premiery „frau/mujer/femme” w koncepcji i dramaturgii Agaty Życzkowskiej oraz choreografii Magdaleny Przybysz (premiera lipiec 2016), a także „Moi przyjaciele tańczą” w koncepcji i choregrafii Magdaleny Przybysz, dramaturgii i reżyserii Agaty Życzkowskiej (premiera październik 2016).

„frau/mujer/femme”

„#moiprzyjacieletancza”

w 2017 r. powstała nowa produkcja „ABSOLUTELY FABULOUS Dancers” we współpracy z Magdaleną Przybysz i Wojciechem Grudzińskim, a HOTELOKO zmieniło nazwę na HOTELOKO movement makers.

Fot. Anna Ciupryk

Nazwa HOTELOKO Movement Makers jest związana z ideą:
JESTEŚMY TAM, GDZIE JEST DOBRY FLOW /// PROM KULTURY SASKA KĘPA /// CENTRUM PROMOCJI KULTURY /// CENTRUM W RUCHU /// TEATR BAZA

Zobacz nasze produkcje w zakładce PROJEKTY

#moiprzyjacieletancza

frau mujer femme