HOTELOKO

Pracownia Ludica nr 2
selfie/kiste/pudełko
jutro: urodziny

HOTELOKO powstał z inicjatywy aktorki, reżyserki, performerki i producentki Agaty Życzkowskiej w 2011 r. Pierwszy spektakl bazujący na teatrze fizycznym „Pracownia Ludica nr2” powstał we współpracy z hiszpańską grupą Enczima Teatro i miał premierę w Madrycie w październiku 2011 r.

Kolejne trzy produkcje zostały zrealizowane jako teatralne spektakle dramatyczne Teatru HOTELOKO:
„Końce świata” Marca Beckera w reż. Karoliny Kirsz /Prom Kultury Saska Kępa 2012 ///

„Podwórko Korczaka” w reż. Pawła Paszty – spektakl dla widzów dorosłych zrealizowany w ramach Roku Korczakowskiego (Teatr Kamienica 2012)  ///

„69” Igora Bauersimy w reż. Karoliny Kirsz / Prom Kultury Saska Kępa 2014

---------------------------
W 2014 r. Agata Życzkowska rozpoczęła poszukiwania w dziedzinie performance. We współpracy z Thomasem Harzemem powstały dwa performance: „selfie/kiste/pudełko” (Prom Kultury Saska Kępa 2014) oraz performance „jutro: urodziny” inspirowany ostatnim przedstawieniem Tadeusz Kantora „Dziś są moje urodziny” (Prom Kultury Saska Kępa 2015).

--------------------

Obecnie HOTELOKO realizuje artystyczne, edukacyjne i społeczne projekty na pograniczu tańca, teatru i performance łącząc te dziedziny sztuki. W 2016 roku powstały premiery „frau/mujer/femme” w koncepcji i dramaturgii Agaty Życzkowskiej oraz choreografii Magdaleny Przybysz (premiera lipiec 2016), a także „Moi przyjaciele tańczą” w koncepcji i choregrafii Magdaleny Przybysz, dramaturgii i reżyserii Agaty Życzkowskiej (premiera październik 2016).

"frau/mujer/femme"

"#moiprzyjacieletancza"

Fot. Marta Ankiersztejn

-----------------------------

w 2017 r. powstała nowa produkcja "ABSOLUTELY FABULOUS Dancers" we współpracy z Magdaleną Przybysz i Wojciechem Grudzińskim, a HOTELOKO zmieniło nazwę na HOTELOKO movement makers.

Fot. Marta Ankiersztejn

-----------------------------------
W 2018 r. HOTELOKO realizuje spektakl dla dzieci i młodzieży pt. "Darklena" w koncepcji i reżyserii Agaty Życzkowskiej i w choreografii Wojciecha Grudzińskiego.

Nazwa HOTELOKO movement makers jest związana z ideą:
JESTEŚMY TAM, GDZIE JEST DOBRY FLOW /// PROM KULTURY SASKA KĘPA /// CENTRUM PROMOCJI KULTURY  /// TEATR BAZA /// CENTRUM SZTUKI TAŃCA W WARSZAWIE/DOM KULTURY KADR

Zobacz nasze produkcje w zakładce PROJEKTY

#moiprzyjacieletancza
Absolutely Fabulous Dancers