ABSOLUTELY FABULOUS DANCERS

Fot. Anna Ciupryk

MAGDALENA PRZYBYSZ – choreografka/performerka/tancerka
Jest jedną z bohaterek książek o tańcu Anny Królicy „Pokolenie solo” oraz Witolda Mrozka „Nowy taniec”. Stypendystka Ministra Kultury 2013 w dziedzinie taniec, stypendystka Solo Projekt 2009 Art Station Foundation by Grażyna Kulczyk, absolwentka Psychologii Stosowanej UJ w Krakowie. Rozpoczęła swoją taneczną drogę artystyczną w 2003 roku w Krakowie w Eksperymentalnym Studio Tańca (EST) Iwony Olszowskiej. Jej prace powstają często jako kooperacja z artystami innych dziedzin i pokazywane są podczas ważnych wydarzeń kulturalnych takich jak Festiwal Malta („Przesilenie letnie”), CSW w Warszawie, Łodzi, Toruniu w ramach programu Scena dla Tańca z ramienia Instytutu Muzyki i Tańca („Strange Lóóp”) w CSW w Warszawie, podczas Europejskiego Kongresu Kultury we Wrocławiu („Wytnij-wklej”), Cricoteca w Krakowie („Dancing for the Birds, They watching Us”), na Festiwalu UNITHEA we Frankfurcie czy Tanztage w Berlinie („Mój Poland Drive”).
Obecnie współtworzy wraz z Agatą Życzkowską i Wojciechem Grudzińskim HOTELOKO movement makers. m.in. zrealizowała choreografię do spektaklu „frau mujer femme” w koncepcji Agaty Życzkowskiej oraz performans #moiprzyjacieletancza we własnej koncepcji i choreografii we współpracy z Agatą Życzkowską i Wojciechem Grudzińskim. Ponadto pogłębia swój warsztat biorąc udział w specjalistycznym kursie edukacji somatycznej Body Mind Centering w Embody Move Association w Londynie, podczas której eksploruje zagadnienia anatomii, biofizjologii oraz przekłada tę wiedzę na język współczesnej choreografii.

AGATA ŻYCZKOWSKA – aktorka/performerka/reżyserka/producentka
Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (2001). Jest prezeską Fundacji Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’, członkinią prezydium Komisji Dialogu Społecznego ds. Tańca przy Biurze Kultury w Warszawie oraz współorganizatorką projektu Centrum Sztuki Tańca w Warszawie. Od początku związana z teatrem fizycznym w działaniach na pograniczu teatru, tańca i performansu: brała udział w wielu warsztatach z uczniami Jerzego Grotowskiego (Eugenio Barba:Odin Week, ISTA; Abani Biswas:Milon Mela; Jairo Cuesta i James Sloviak:New Word Performance Laboratory; Bruce Myers i Toshi Tsuchitor:aktorzy Petera Brooka; Raúl Iaiza: Teatro La Madrugada z Mediolanu) oraz warsztatów contact improvisation /Ray Chung/ w ramach Warsaw Flow. Była współproducentką i reżyserką castingu obsady polskiej wersji spektaklu „The SHOW MUST GO ON” chor. Jérôme Bel /Teatr Dramatyczny w Warszawie (2011), w którym brała także udział jako producent i performerka. Wyreżyserowała spektakl taneczny: „Dziady” w choreografii Beaty Wojciechowskiej w ramach Warszawskiej Sceny Tańca 2012. Uczestniczyła w projekcie „Family Affair” włoskiego kolektywu ZimmerFrei jako performerka w ramach Warszawskiej Sceny Tańca 2015 w Narodowym Instytucie Audiowizualnym.
Przez kilka lat współpracowała z Fundacją Ciało/Umysł jako koordynatorka Festiwalu Ciało/Umysł oraz Warszawskiej Sceny Tańca: zrealizowała m.in. jako producentka projekt „You KANT Dance” w choreografii Magdaleny Przybysz.
W 2011 roku założyła Teatr HOTELOKO – obecnie HOTELOKO movement makers, który współtworzy z Magdaleną Przybysz i Wojciechem Grudzińskim. Pod skrzydłami HOTELOKO zrealizowała jako producentka, aktorka i performerka kilkanaście projektów m.in. spektakl teatru fizycznego pt. „Pracownia Ludica nr 2” we współpracy z hiszpańską grupą Enczima Teatro (2011) oraz dwa performansy „selfe” (2014) i „jutro: urodziny” (2015) we współpracy z niemieckim artystą Thomasem Harzemem. Ponadto wyreżyserowała dwa performansy z młodzieżą o charakterze artystyczno-społecznym: „nowe wyzwolenie” (2015) oraz „Syrena herbem twym zwodnicza/RZECZ O WOLNOŚCI” (2016). Jest autorką koncepcji i reżyserką performansu „frau mujer femme” w choreografii Magdaleny Przybysz (2016) oraz autorką dramaturgii i reżyserką performance „#moiprzyjacieletancza” w koncepcji i choreografii Magdaleny Przybysz – performans prezentowany w ramach Sceny Tańca Studio w Warszawie (2016), a także na Mandala Performance Festiwal we Wrocławiu (2017) oraz został wybrany do prezentacji w programie Scena dla Tańca 2017.

WOJCIECH GRUDZIŃSKI – tancerz / choreograf
Absolwent Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej imienia Romana Turczynowicza w Warszawie oraz Wydziału Tańca Współczesnego Codarts – Rotterdam Dance Academy w Holandii. Obecnie realizuje program magisterski w Instytucie Międzywydziałowych Nauk Humanistycznych na Uniwersytecie Warszawskim. W czasie edukacji tanecznej brał udział w spektaklach wielu choreografów m.in. Itamar Serussi, Hans van Manen, Ed Wubbe oraz Jiří Kylián. W 2013 roku autorska choreografia 'Fresh Flash’ została wyselekcjonowane przez dyrekcję Uniwersytetu Codarts do prezentacji w Korzo Theater i De Gouvernestraat w Holandii. Stypendysta holenderskich programów Schuurman Schimmel – van Outeren Stichting (2012/2013) oraz Sichting Btekker – La Bastide (2013).
Miedzy 2014 a 2015 współpracował z zespołem St. Jens Van Daele Dance Company, biorąc odział w dwóch produkcjach 'Spring Tide’ i 'About Lucien’. W sierpniu 2015 r. dołączył do zespołu CoisCéim Dance Theatre w Irlandii. We wrześniu 2016 r. zaprezentował w ramach Sceny Tańca Studio autorski spektakl we własnej choreografii i wykonaniu pt. „SLAVE4YOU dlaciebiedlarodziny”, prezentowany także na Mandala Performance Festival we Wrocławiu. Obecnie wraz z Magdaleną Przybysz i Agatą Życzkowską współtworzy HOTELOKO movement makers, z którymi zrealizował performans „#moiprzyjacieletancza” (2016).