30/11/2016 / CENTRUM SZTUKI TAŃCA / EKSPRESJE 06 / RENATA PIOTROWSKA / ILONA TRYBUŁA

30.11.2016 / EKSPRESJE 06

10:00-22:00 INSTALACJA /wystawa multimedialna foto i wideo / Fundacja Burdąg/Centrum w Ruchu / Fundacja Ciało się

10:00-11:30 WARSZTATY / Radość w Ruchu / Prowadzenie: Aleksandra Bożek-Muszyńska

11:30-13:00 WARSZTATY / Taniec współczesny dla tancerzy – Kill your Honey / Prowadzenie: Magdalena Przybysz

13:00-14:30 WARSZTATY / Chóry ruchowe / Prowadzenie: Iwona Wojnicka

19:00 SPEKTAKL / Fundacja Burdąg/Centrum w Ruchu – Renata Piotrowska „Śmierć. Ćwiczenia i wariacje” występuje: Maria Stokłosa

20:00 SPOTKANIE z ARTYSTAMI / Renata Piotrowska, Maria Stokłosa

20:30 SPEKTAKL / Fundacja Ciało się/ produkcja: (sic!) four seasons – Ilona Trybuła „Mazurki” występują: Ilona Trybuła, Marcin Masecki, Kaya Kołodziejczyk, Małgorzata Haduch, Paweł Grala, Ewa Garniec

21:30 SPOTKANIE z ARTYSTAMI / Ilona Trybuła, Marcin Masecki, Kaya Kołodziejczyk, Małgorzata Haduch, Paweł Grala, Ewa Garniec

Bilety w cenie 20 zł za dwa spektakle do nabycia w kasie Mazowieckiego Instytutu Kultury oraz na stronie http://bilety.mik.waw.pl/

cst-logo

logo_biale_wspolfinansowanie

Zapraszamy na Ekspresje 06 // Centrum Sztuki Tańca/ Fundacja Rozwoju Teatru 'NOWA FALA’ jest jednym z organizatorów projektu.

“Śmierć. Ćwiczenia i wariacje”, godz. 19:00

Śmierć jest doświadczeniem, które nie może być opowiedziane. Jest granicą, po przekroczeniu której nie ma powrotu. Ten, kto jej doświadcza, na zawsze odchodzi.
W swoim spektaklu choreografka Renata Piotrowska z dystansem i humorem, konfrontuje to doświadczenie z teatrem – zgodnie z myślą Peggy Phelan, dla której teatr jest miejscem, gdzie społeczeństwo „przygotowuje się na stratę, a w szczególności na śmierć“.

Piotrowska, usiłując wprost zainscenizować spotkanie ze śmiercią, gromadzi różne scenariusze składające się na performatywny dyptyk, w trakcie którego choreografka podróżuje przez wieki (nie)doświadczaniaśmierci i korzysta z artystycznych, kulturowych i społecznych reprezentacji tego ostatecznego doświadczenia.

Wychodząc od obserwacji, że współczesne ciało bardziej niż kiedykolwiek neguje własną śmiertelność, a medialnej wszechobecności umierania towarzyszy chęć wymazania śmierci z codziennego życia, artystka zwraca się w stronę niektórych historycznych zjawisk i fantazmatów związanych z problematyką śmierci, takich jak średniowieczna ikonografia danse macabre, rytuał, personifikacja kostuchy, makabryczna estetyka gore czy petite mort erotyki. Raz za razem kreując spotkanie ze śmiercią, wciągając ją w choreografię jak nieuchwytną partnerkę, Piotrowska bada współczesne rozumienie umierania lub jego brak.

Koncept, choreografia: Renata Piotrowska-Auffret
Wykonanie: Maria Stokłosa
Dramaturgia: Bojana Bauer
Światło: Ewa Garniec
Produkcja: Fundacja Burdąg
Partnerzy: Centrum w Ruchu, Wawerskie Centrum Kultury, Centrum Sztuki Współczesnej – Sala Laboratorium, Narodowe Centrum Tańca w Paryżu, La Briqueterie – CDC du Val-de-Marne, Teatr Soho z Warszawy, STSpot w Jokohamie, Art Stations Foundation z Poznania
Premiera: październik 2014
Specjalne podziękowania dla Michała Kurkowskiego, Joanny Leśnierowskiej, Uli Zerek i Teatru Ochoty z Warszawy.

“Mazurki”, godz. 20:30

Marcin Masecki improwizuje Mazurki, odnosząc się do ich tradycyjnej formy, my-tancerze, improwizujemy Mazurki, nie odnosząc się do tradycyjnej formy tego tańca. Wskakujemy w nie, konfrontując z naszym, współczesnym doświadczeniem tańca, choreografii, ciała, myślenia i intuicji.
To są nasze Mazurki, gdzie niezależność i współczesność spotyka się z historią. To spotkanie jest przyjemnym, głębokim oddechem.

Bilety w cenie 20 zł do nabycia w Mazowieckim Instytucie Kultury, ul. Elektoralna 12 w Warszawie oraz na http://bilety.mik.waw.pl/