WOJTEK KANIEWSKI

ARTYSTA WIDEO

Z wykształcenia jest reżyserem filmowym i iberystą. Od 2004 roku jest członkiem Korporacji Teatralnej. W latach 2010-2012 współpracował z Teatrem Dramatycznym im. Gustawa Holoubka w Warszawie, od 2012 roku jest związany z Teatrem Polonia i Och-Teatrem. Zrealizował kilkadziesiąt materiałów filmowych, w tym projekcje multimedialne, instalacje, zwiastuny do spektakli, filmy promocyjne, podcasty i rejestracje spektakli. W 2011 roku zmontował pierwszy na świecie film w języku udmurckim Uzy-Bory, a w 2013 jego kontynuację zatytułowaną „Puzkar”. Ponadto współpracował z Teatrem Studio, Teatrem Powszechnym, Teatrem Polskim w Poznaniu, Teatrem Polskim w Bydgoszczy, Teatrem 21, Teatrem Zawirowania, Instytutem Teatralnym, Grupą Studnia O, Amnesty International Polska, Projektem Czesław Śpiewa, Stowarzyszeniem Pedagodzy Teatru, STOP-KLATKA, Performeria Warszawa, Fundacją Ciało/Umysł i Fundacją Perform.
Z Fundacją Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA’ współpracuje od 2012 r.