Dawid Żakowski

AKTOR / REŻYSER / PEDAGOG

Wiceprezes Fundacji Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA”. Ukończył Wydział Filologii Polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. W latach 1997-2007 współpracował z Piotrem Borowskim (uczniem Jerzego Grotowskiego), jako aktor i asystent reżysera.
Debiutował w 1998 roku w przedstawieniu „Północ” na podstawie mickiewiczowskich „Dziadów”, gdzie stworzył postać Konrada/Marka Chabra. Ponadto w Studium Teatralnym pracował nad spektaklami: „Człowiek” (2000), „Parsifal” (2001), „Hamlet” (2003), „Niżyński” (2004), „Henryk Hamlet Hospital” (2006), „Bramy raju” (2007). Spektakle prezentowane były w Europie: Chorwacja, Włochy, Francja, Mołdawia, Niemcy, Rosja, Rumunia, Szwajcaria, Wielka Brytania oraz w Ameryce Południowej: Argentyna, Brazylia, Wenezuela, Urugwaj. W 2006 roku zdobył nagrodę dla najlepszego aktora na 2 Festival Iberoamericano di Teatro (Mar del Plata – Argentyna) za rolę Henryka w spektaklu „Henryk Hamlet Hospital”, którego był współreżyserem. Spektakl został także uznany za najlepszy na tym festiwalu. W Studium Teatralnym odpowiadał także za rozwój treningu aktorskiego oraz pracę indywidualną z innymi aktorami. W ramach działalności Studium Teatralnego prowadził warsztaty teatralne m.in. dla studentów podyplomowych studiów aktorskich prowadzonych przez Teatr Pieśń Kozła, studentów Ośrodka Praktyk Teatralnych w Gardzienicach, studentów warszawskiej Akademii Teatralnej. Prowadził także warsztaty za granicą dla studentów, aktorów i reżyserów: Wenezuela, Wielka Brytania, Włochy, Niemcy. Współpracował także jako instruktor teatralny i aktor z Raulem Iaizą, reżyserem Teatru La Madrugada z Mediolanu przy projekcie „Regula contra Regulam” realizowanym wraz z Instytutem Grotowskiego z Wrocławia. Wyreżyserował m.in. spektakle „ORFEO 70” i „Badania polarystyczne 2.0”. Jest założycielem Stowarzyszenie Upowszechniania Inicjatyw Kulturalnych SZTUKA NOWA i w ramach tego Stowarzyszenia prowadzi profesjonalne badania i praktyki w dziedzinie międzynarodowej wymiany teatralnej (www.sztukanowa.pl). Działa w przestrzeni LUB/LAB - miejsce warsztatów, praktyki i edukacji kulturalnej, które współtworzą Stowarzyszenie Sztuka Nowa i Stowarzyszenie Pedagogów Teatru (ul. Lubelska 30/32). W ostatnich latach pracy twórczej realizuje projekty o charakterze interdyscyplinarnym i edukacyjnym. Jako pedagog teatralny prowadzi stałe zajęcia dla studentów Teatru Baza w Warszawie i studentów aktorStudia Romy Gąsiorowskiej w Warszawie oraz dla młodzieży w Miejskim Ośrodku Kultury w Sochaczewie i Centrum Promocji Kultury Praga Południe w Warszawie. W swoich działaniach warsztatowych proponuję praktyczne poszukiwania pozwalające na pogłębianie świadomości ciała w pracy indywidualnej i zespołowej. Zrealizował kilka projektów edukacyjnych dla młodzieży z różnych środowisk, w tym także wykluczonej m.in. „W poszukiwaniu tożsamości” oraz „PODAJ DALEJ” - innowacyjny projekt edukacji kulturalnej realizowany przez 4 warszawskie organizacje pozarządowe mające wieloletnie doświadczenie w pracy z dziećmi i młodzieżą.
W Fundacji Rozwoju Teatru ‘NOWA FALA” współpracował przy projektach: "Sztuka w wydaniu IT – nowe media jako narzędzie poznawania i tworzenia sztuki", "nowe wyzwolenie – performance dla młodzieży" oraz „Syrena herbem twym zwodnicza”, gdzie prowadził warsztaty teatru fizycznego w warszawskich szkołach oraz ośrodkach wychowawczych i socjoterapii oraz był współtwórcą pokazów kończących projekty.