AGATA ŻYCZKOWSKA

AKTORKA / PERFORMERKA / REŻYSER / PEDAGOG / PRODUCENT / KOORDYNATOR

Założycielka i Prezes Fundacji Rozwoju Teatru 'NOWA FALA' (2009). Członkini Prezydium Komisji Dialogu Społecznego ds. Tańca przy Biurze Kultury m.st. Warszawa. Od 2013 r. wiceprezes Stowarzyszenia Polski Ośrodek Międzynarodowego Instytutu Teatralnego /ITI/. Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi (2001). W 2003 r. stworzyła od podstaw magazyn społeczno-kulturalny “RAZEM”, który prowadziła przez 4 lata jako producent, menadżer i Redaktor Naczelna /www.magazynrazem.pl/. W 2011 roku założyła Teatr HOTELOKO, gdzie zrealizowała jako producent, aktorka i performer kilka projektów m.in. spektakl pt. „Pracownia Ludica nr 2” we współpracy z hiszpańską grupą Enczima Teatro (2011), a także performance "jutro: urodziny” (2015).

AKTORKA / REŻYSER /PERFORMERKA:

W wieku 13 lat trafiła do Ogniska Teatralnego przy Teatrze Ochoty, gdzie po trzech latach uzyskała Dyplom Młodzieżowego Instruktora Teatralnego, a następnie ukończyła Dwuletnie Studio Dramatyczne przy Teatrze Ochoty. Absolwentka Wydziału Aktorskiego PWSFTViT w Łodzi. Za spektakl „ Amadeusz” w reżyserii Waldemara Zawodzińskiego otrzymała dwie nagrody na XIX Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi: nagrodę zespołową Prezesa ZASP oraz nagrodę za Duet Venticelli. Współpracowała m. in. z Iwoną Kempą („Kształt rzeczy” i „Czwarta siostra”), z Adamem Orzechowskim („Księżyc nad Buffalo” i „Mieszczanin szlachcicem”), z Janem Zdrojewskim („Krzesła” i „Jordan”), z Danutą Jagłą („Jesień i zima”), z Thomasem Harzemem („1,2,3,4 baba jaga patrzy”). Otrzymała nagrodę zespołową Prezydenta Miasta Bydgoszczy na I Festiwalu Prapremier za spektakl „Rodzina wampira” w reż. Pawła Szkotaka (rola Marina oraz asystent reżysera) oraz Nagrodę im. Hieronima Konieczki dla Najlepszego Młodego Aktora za sezon teatralny 2001/2002 w Teatrze Polskim w Bydgoszczy. Uczestniczyła w międzynarodowym projekcie “Faustus” w reżyserii Chrisa Baldwina (Małgorzata), który był prezentowany na tournee w Polsce, Niemczech i Hiszpanii. Brała udział w wielu warsztatach z uczniami Jerzego Grotowskiego (Eugenio Barba:Odin Week, ISTA; Abani Biswas:Milon Mela; Jairo Cuesta i James Sloviak:New Word Performance Laboratory; Bruce Myers i Toshi Tsuchitor:aktorzy Petera Brooka; Raúl Iaiza: Teatro La Madrugada z Mediolanu) oraz warsztatów contact improvisation /Ray Chung/ w ramach Warsaw Flow. Wyreżyserowała spektakl teatru tańca: "Dziady. Gusła i mrok" w chor. Beaty Wojciechowskiej w ramach Warszawskiej Sceny Tańca 2012. Brała także udział jako performer w projektach „The SHOW MUST GO ON” chor. Jérôme Bel /Teatr Dramatyczny w Warszawie (2011), "Warsaw: In Between" w reżyserii Dawida Żakowskiego (2011) oraz w projekcie „Family Affair” włoskiego kolektywu ZimmerFrei jako performer w ramach Warszawskiej Sceny Tańca 2015 w Narodowym Instytucie Audiowizualnym. Brała udział we wszystkich produkcjach Teatru HOTELOKO jako aktorka i performer.

PRODUCENT / KOORDYNATOR:

Produkowała wszystkie projekty Fundacji Rozwoju Teatru 'NOWA FALA' m.in. "Turista" - projekt Pilotażowy Festiwalu Warszawa Centralna Migracje 2010 we współpracy z Teatrem Dramatycznym w Warszawie. Współpracowała z Fundacją Ciało/Umysł: była menadżerem produkcji 10. edycji Festiwalu Ciało/Umysł, koordynatorem 11. i 12. edycji Festiwalu C/U oraz Warszawskiej Sceny Tańca 2012 i 2013, gdzie była m.in. menadżerem produkcji projektu "You KANT Dance" realizowanego w ramach Warszawskiej NOCY Tańca 2013. Była producentem i reżyserem obsady polskiej wersji projektu „The SHOW MUST GO ON” w choreografii Jérôme’a Bela w ramach Festiwalu Ciało/Umysł i Warszawskiej Sceny Tańca /WST 2011.
Była producentem projektu Grupy Artystycznej TERAZ POLIŻ pt. “BÓG HONOR OJCZYZNA” (2011). Współtworzyła i promowała spektakl Grupy Verte pt. „Zima w czerwieni” (Adam Rapp, reż. Karolina Kirsz), za który otrzymała I Nagrodę na Festiwalu Zdarzenia w Gdańcu i w Tczewie (2011). Produkowała spektakl „Dziady. Gusła i mrok” w choreografii Beaty Wojciechowskiej w wykonaniu Teatru Tańca Gravity (2012). Zrealizowała także jako autor projektu i koordynator serię wydarzeń artystycznych w ramach projektu społeczności lokalnej „Weekendy wokół Domku Herbacianego”, który był nominowany do Najlepszej Warszawskiej Inicjatywy Pozarządowej S3KTOR 2012. Współpracowała z Teatrem Ognisko przy projekcie „Sztuka w wydaniu IT – nowe media jako narzędzie poznawania i tworzenia sztuki” jako koordynator i producent (2014). Zrealizowała jako autorka i koordynator dwa projekty edukacyjne: „nowe: wyzwolenie – performance dla młodzieży” (KULTURA DOSTĘPNA – NCK 2015) oraz „Syrena herbem twym zwodnicza” (Edukacja Kulturalna-Biuro Kultury m. st. Warszawy 2016).
W 2010 r. uczestniczyła w cyklu warsztatów „Organizacje pozarządowe wobec wyzwań społecznych” realizowanych przez Narodowe Centrum Kultury w ramach Polskiej Prezydencji 2011, a w 2012 r. w warsztatach kompetencji zawodowych w ramach projektu "TORO" – w poszukiwaniu skutecznych metod wsparcia instytucji ekonomii społecznej pt. "TRENING STRATEGICZNEGO ZARZĄDZANIA ORGANIZACJĄ POZARZĄDOWĄ”. W 2014 r. brała udział w cyklu szkoleń w ramach projektu „Współpraca organizacji pozarządowych i sektora publicznego”, w tym m.in. w warsztatach "Wysokie standardy współpracy z NGO w Dzielnicy Praga-Południe".

INSTRUKTOR TEATRALNY / PEDAGOG:

Od kilku lat prowadzi edukację kulturalną dla dzieci, młodzieży i seniorów. W swojej pracy pedagogicznej łączy dziedziny sztuki (performance, teatr, taniec, film, muzyka, fotografia, literatura, sztuka). Jest autorką koncepcji warsztatów edukacyjnych w oparciu o recykling dla dzieci w wieku 5-11 lat pt. „Spotkania z Rolką i Kapslem”. Prowadziła warsztaty teatralno-recyklingowe w Zespole Szkół Specjalnych nr 78 w Instytucie „Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka”, w tym w szczególności dla dzieci i młodzieży z Kliniki Neurologii oraz przy współpracy z Polskim Ośrodkiem Międzynarodowego Instytutu Teatralnego ITI warsztaty teatru fizycznego dla młodzieży gimnazjalnej i licealnej pt. „POZTYTYWNA ALCHEMIA” w Akademii Teatralnej i w Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski w Warszawie. Ponadto prowadziła warsztaty plastyczno-teatralne i performatywne dla młodzieży w Młodzieżowym Ośrodku Socjoterapii w Zielonce w ramach projektu „Sztuka w wydaniu IT”. Pod skrzydłami Fundacji Rozwoju Teatru „NOWA FALA” realizowała także warsztaty teatralne, plastyczne i muzyczne dla dzieci, młodzieży, rodziców i seniorów w ramach projektów „Weekendy wokół Domku Herbacianego-kierunek Targówek”, „nowe: wyzwolenie – performance dla młodzieży” i „Syrena herbem twym zwodnicza” (współpraca z warszawskimi gimnazjami i liceami oraz ośrodkami socjoterapii i wychowawczymi). Współpracuje ze Stołecznym Towarzystwem Oświatowym (STO) – prowadzi warsztaty teatralne dla dzieci w wieku 6-11 lat.